- Ais (2 beg kecil / RM2 )
- Limau 7 biji (Purut @ Nipis)
- Garam bukit satu beg (400g)
- Kapur makan (3 calit)
Penyediaan.
- Masukkan semua garam kedalam besen kecil sesuai untuk merendam kaki.
- Hiris dan perah limau , perah airnya kemudian tapis, airnya masukan kedalam besen rendam.
- 3 calit kapur masukkan kedalam besen rendam kaki.
- Masukkan 1 beg kecil ais.
- Gaul semua campuran dalam besen sehingga rata.
- Tidak perlu ditambah dengan air.
Kaedah Rendaman
- Masukkan kedua-dua kaki kedalam besen perlahan-lahan.
- Elakkan antara kaki kanan dan kiri daripada bersentuhan semasa rendaman.
- Sekiranya terasa sakit keluarkan kaki daripada besen rendaman bawa berjalan disekitar.
- Setelah sakitnya berkurangan, ulang kembali merendam kaki.
- Ulang langkah 3 dan 4 sehinggalah ais menjadi cair.
Kekerapan rendaman kaki ais
- Sekerap yang mungkin pada bila-bila masa.
PERHATIAN
- Semasa anda merendam kaki, sekiranya tiada sebararang rasa, anda juga perlu keluar daripada besen rendaman selepas 30 saaat dan berjalan disekitar.
- Selepas kaki direndam, jika kaki anda defrost(Warna putih), keluar anda serta merta kemudian berjalan disekitar sehingga warna putih itu hilang barulah anda merendam kembali.
- Air rendaman, simpan kembali dalam peti ais dibahagian beku dan boleh diguna semula sehingga 4 ke 5 kali.
No comments:
Post a Comment