TESTIMONI GARAM BULUH


Bahan-Bahan.

  1. Ais (2 beg kecil)
  2. Limau 7 biji (Purut @ Nipis)
  3. Garam bukit satu beg (400g)
  4. Kapur makan (3 calit)

Penyediaan.

  • Masukkan semua garam kedalam besen kecil sesuai untuk merendam kaki.
  • Hiris dan perah limau , perah airnya kemudian tapis, airnya masukan kedalam besen rendam.
  • 3 calit kapur masukkan kedalam besen rendam kaki.
  • Masukkan 1 beg kecil ais.
  • Gaul semua campuran dalam besen sehingga rata.
  • Tidak perlu ditambah dengan air.


Kaedah Rendaman

  1. Masukkan kedua-dua kaki kedalam besen perlahan-lahan.
  2. Elakkan antara kaki kanan dan kiri daripada bersentuhan semasa rendaman.
  3. Sekiranya terasa sakit keluarkan kaki daripada besen rendaman bawa berjalan disekitar.
  4. Setelah sakitnya berkurangan, ulang kembali merendam kaki.
  5. Ulang langkah 3 dan 4 sehinggalah ais menjadi cair.

Kekerapan rendaman kaki ais
  • Sekerap yang mungkin pada bila-bila masa.


PERHATIAN
  • Semasa anda merendam kaki, sekiranya tiada sebararang rasa, anda juga perlu keluar daripada besen rendaman selepas 30 saaat dan berjalan disekitar.
  • Selepas kaki direndam, jika kaki anda defrost(Warna putih), keluar anda serta merta kemudian berjalan disekitar sehingga warna putih itu hilang barulah anda merendam kembali.
  • Air rendaman, simpan kembali dalam peti ais dibahagian beku dan boleh diguna semula sehingga 4 ke 5 kali.

No comments:

Post a Comment